De Waterwedloop

waterflesZonder dat we er bij stil staan is er een ware waterwedloop gaande tussen de drie grootste monopolisten op het gebied van ‘bronwater’ producenten van de wereld.
Danone is de nummer één en brengt de merken EvianVolvic en Vittel op de markt.
Het Amerikaanse Nestlé Waters heeft Pure Life en in Europa brengen ze San Pelligrino en Perrier aan de man.

De derde speler op de markt is Coca Cola die Chaudfontaine in onze schappen zet.
Eén ding hebben ze gemeen, het zijn grote multinationals die er niet voor terugdeinzen onze zoetwaterbronnen kosten wat het kost, voor zich te claimen en uit te putten, met alle schadelijke bijeffecten voor het milieu en de samenleving tot gevolg. Wanneer er meer water uit de grond word onttrokken dan er op natuurlijke wijze bijkomt, slaat de balans door naar de verkeerde kant en ontwrichten zo ons ecosysteem.

Heel engpeter.brabeck
Deze goedlachse egocentrische Oosterijker Peter Brabeck, (foto rechts) doet als Bestuursvoorzitter en voormalig CEO van Nestlé Waters heel bedenkelijke uitspraken. Zo zou water géén fundamenteel mensenrecht zijn. Hij is er van overtuigd dat mensen moeten beseffen dat water een waarde vertegenwoordigd. ‘En om die waarde duidelijk te maken plakken wij er een prijs op’. Aldus Peter Brabeck.
Eerder liet hij weten bij overheden te lobbyen met de boodschap dat vrouwen beter konden overschakelen van borstvoeding naar Nestlé instant voeding.
In 2007 ontving hij de jaarlijkse ‘Black Planet Award’. Een prijs voor de meest schokkende en destructieve individuen van onze planeet.
Ter indicatie: In 2010 ontving BP deze prijs en in 2011 ging deze ‘Black Planet Award’ naar de Tokyo Electric Power Company voor het nucleaire schandaal in Fukushima, Japan.

Het heeft er alle schijn van dat we naar een wereld gaan waar je status word bepaald door de wijze waarop je toegang hebt tot goed drinkwater. Als drinkwater tot een product geworden is waar een paar mensen flink geld aan kunnen verdienen, zullen de armen in deze wereld het met heel wat minder moeten doen.

Kenyan woman fetches water using a plastic container on the road between Wajir and Garissa

Nare bijsmaak
Dan de flesjes zelf. Wist u dat voor de productie van 1 plastic flesje, 0,25 liter olie en 4 liter drinkwater nodig is?
Dat slechts 20% van de PET-flessen word verzameld en gerecycled, de rest gaat de verbrandingsoven in of onze vuilnisbelt op. Veel beland uiteindelijk in zee.

Plastic soep
Waar laten we onze lege fles? De plastic afvalberg is immens en als maar groeiende. En net als het, spreekwoordelijke, topje van de ijsberg, verdwijnen de meeste plastic flessen uit ons zicht en in de zee. Een drijvend ‘eiland’ van plastic in de Stille Oceaan, is inmiddels zo groot als Spanje, Frankrijk en Portugal samen.
In tegenstelling tot de platgebrande regenwouden van Brazilië, is deze ‘plastic soep’ in de Stille Oceaan zelfs vanuit de ruimte door André Kuipers niet waargenomen.

schilpadDeze ‘plastic soep’ vormt niet alleen een grote bedreiging voor het milieu maar vooral vogels, vissen en vele zee- en landzoogdieren zien de kleine stukjes afgebroken plastic aan voor voedsel. De ecologische cirkel is pas echt rond wanneer we ons eigen plastic afval eten in de vis op ons bord.

Is er hoop
Gedragsveranderingen beginnen niet bij een overheid, nog bij een producent. Alleen wij, als consument, kunnen het verschil maken en hebben de macht.
Het is een kwestie van keuzes maken en als consument blijven nadenken over ons gedrag. Nemen we drinken van huis mee, of kopen we een flesje water onderweg. Gaan we boodschappen doen met onze eigen tas, of wachten we tot de winkellier ons een plastic verwerpelijke wegwerp variant aanbied?

waterfles-blauw-500mlVoor een paar euro steel je de show met je eigen duurzame en hervulbare (kraan)waterfles.

fh-plastic-fles

Ga naar de inleiding van dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *