Van Postbank naar ING

In 2007 verdwijnt de handelsnaam ‘Postbank’ om (na privatisering) verder te gaan als ING-bank. Zonder instemming van de Postbank-klanten maakte het ‘Giroblauw’ plaats voor ‘ING-Oranje’ en het aantal rekeninghouders liep daardoor op van 7,5 naar 9,2 miljoen.

Dan ontstaat er, door dubieuze speculaties en overnames op de wereldmarkt en mismanagement op de beursvloeren, de banken-crisis en moet het dan noodlijdende ING aan het infuus van de overheid. Zo wordt er in oktober 2008 een kapitaalinjectie gegeven aan de ING van 10 miljard euro aan overheidsgeld.
In plaats van de te verwachte zelfreflectie van de bestuursvoorzitter, Jan Hommen, van ING, blijft er een beeldvorming ontstaan van een weerzinwekkende hooghartigheid.
Hoe is het toch in hemelsnaam mogelijk dat dit soort egocentrische graaiers op hun posities blijven, nadat ze er zo’n bestuurlijke puinhoop van gemaakt hebben.

images-1

Hoe dom kun je zijn
Ondanks dat de ING met Staatssteun (Lees: Ons belastinggeld) verder kon, zag bestuursvoorzitter Jan Hommen zich in 2010 genoodzaakt zichzelf te verrijken met een bonus van 1,25 miljoen euro bovenop zijn vaste jaarsalaris van 1,35 miljoen euro!

Toen ging bij mij het hele ‘Oranje’ licht definitief uit.

Toen ze ook nog schaamteloos in de media bekende over de torenhoge bonussen die nog steeds onder het personeel van ING werden verdeelt en ook de foute beleggingen aan het licht kwamen, waarbij ING samen met ABN-AMRO, Rabobank en Aegon, voor bijna 125 miljoen euro hebben geïnvesteerd in clusterbommen en ander wapentuig, was het voor mij tijd om na ruim 40 jaar het vertrouwen met deze oranje nep leeuw op te zeggen en opzoek te gaan naar een andere bank.

Terug naar de essentie
Met het uitgangspunt dat een bank per definitie niet in achterlijk hoge kantoren aan de Zuidas hoeven te zitten, kwam ik al snel uit bij de TriodosBank. Eén vestiging met één verdieping erop in Zeist zou uiteindelijk genoeg moeten zijn om mijn summiere bankzaken smetteloos te kunnen regelen. Deze relatief nog vrije jonge bank richt zich voornamelijk op het verstrekken van kleine leningen van duurzame projecten. De door Peter Blom in 1980 opgerichte Triodos Bank heeft haar wortels in de antroposofische sfeer en beschouwd zichzelf als één van de wereldleiders op het vlak van duurzaam bankieren met een nog menselijke waardigheid. Dat sprak mij wel aan. Je hoeft je immers niet groter voor te doen dan je daadwerkelijk bent. Blijft bij je kerntaken en stem die als bank zo goed mogelijk af op de behoefte uit de samenleving.

Van ING-Oranje naar Triodos-Groen
Met de handige Triodos- Overstapservice kon ik de ING al snel tot het verleden laten behoren en ging ik met een beter gevoel bankieren.

Zo vond ik het al ongelooflijk dat je bij Triodos ‘gewoon’ een ‘mens’ aan de telefoon kreeg wanneer ik vragen had. Direct iemand die je te woord staat en vriendelijk helpt. …Het bestond dus nog!
Net als u was ik er al bijna aan gewend dat de telefoon van de bank gekoppeld aan een computer je alleen maar minuten lang opzadelde met ongevraagde muziek of hun hele winkel aan je opdrong.

Nu twee jaar later ben ik blij deze keuze te hebben gemaakt. Zeker als ik nog regelmatig hoor dat de ING nog steeds niet communiceert met zijn klanten bij calamiteiten in het betalingsverkeer.TB-logo-colour-main Ook hier geld dat de consument de macht heeft om het verschil te maken. …Dus waar wacht u nog op?

Jan Hommen was al een hele slechte film
Waar kennen we Jan Hommen nog meer van? Voordat Jan Hommen als bestuursvoorzitter in 2005 bij ING aantreed, werd hij in 1997 als financieel bestuurslid door Cor Boonstra bij Philips binnengehaald.
Zo adviseerde hij Cor Boonstra ondermeer om het bloeiende onderdeel PolyGram, de muziek en video tak van Philips, te verkopen.
PolyGram was binnen Europa aan een opmars bezig en financierde onder andere tal van Europese filmproducties.
Zo konden dankzij PolyGram Nederlandse films gefinancierd worden en hoefden de producenten niet meer af te wachten tot ze door Hollywood gezien werden.
Cor Boonstra vond het maken van films een kansarme en te risico-volle investering en Jan Hommen was dat met hem eens.
Een enorme gemiste kans dus om de Nederland Film stevige grond onder de voeten te geven.

Meer over ING.

Terug naar het begin van dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *