Het Staartje van MH17

Het is niet voor niets dat na een vliegtuigcrash de bergers zich vrij wel direct focussen tot het staartdeel van het toestel. In dit minst kwetsbare deel van het toestel bevinden zich namelijk de ‘zwarte dozen’. Deze moeten meer duidelijkheid geven over de toedracht van de crash. Het feit dat deze belangrijke recorders, die de vliegbewegingen en cockpit-gesprekken registreert, niet zwart maar fel oranje zijn, geeft aan dat men ze graag gemakkelijk terug wil vinden.

Waar in eerste instantie niet naar gezocht wordt, is het ‘venijn’. Ook dit is in de staart te vinden maar in tegenstelling tot de ‘zwarte dozen’, is dit iets waar men niet vanzelfsprekend naar op zoek is.

mh17 black boxZo verliep het ook tijdens de berging van de op 17 juli 2014, de boven Oost-Oekraïne ‘gecrashte’ Boeing 777 van Malaysian Airlines, inmiddels beter bekend als vlucht ‘MH17 / KL4103’.
Ook hier heeft men de ‘zwarte dozen’ direct kunnen uitlezen, echter het zou toch nog 7 maanden duren, tot ook het venijn in de staart ‘ging spreken’. In tegenstelling tot de zwarte dozen, geeft dit een veel beter beeld over het lot van MH17.

Nu is komen vast te staan dat de Nederlandse regering wel degelijk was gewaarschuwd over de onveilige situatie boven het bezette deel van Oekraïne, zullen de verantwoordelijke ministers gehoord moeten worden. De kennis zoals die bij onze verantwoordelijke ministers bekend was, blijkt dus niet te zijn doorgegeven aan KLM noch aan Malaysian.
Vliegtuigmaatschappijen British Airways en Air France hadden overigens al eerder besloten om hun routes daarop aan te passen.
Daar komt nog bij dat men ook in Den Haag al bekend was met het eerder neergeschoten transport- en gevechtsvliegtuig alsmede een Oekraïense helikopter.

Minister president Mark Rutte, minister van Veiligheid Ivo Opstelten en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk hebben dus heel wat uit te leggen aan de nabestaanden van de 298 slachtoffers van de MH17.
De tranentrekker van Frans Timmermans tijdens zijn optreden voor de VN-Veiligheidsraad, de kilometers lange rouwstoet over de A2, de bijeenkomsten in Nieuwegein met Willem-Alexander, een RAI vol met ontroostbare mensen in een vooraf strak gerepeteerd mediaspektakel, de 600 herdenkingslintjes voor de hulpdiensten en misschien nog een gedenkteken als kers op de taart… Het lijkt allemaal niet genoeg om de valse sentimenten en leugens, van een regering die dit op zijn geweten heeft, te verbloemen.

Het venijn zit altijd in de staart. En zoals Mark Rutte zij: ‘De onderste steen zal boven komen’.

Met de laatste reactie van Makt Rutte, om de belastende memo van 14 juli niet openbaar te maken, steekt hij echter wel zijn middelvinger op naar de nabestaanden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *