Film en Video producties

Fred Vogel met camera

Film
Zo kwam het geregeld voor dat ik en mijn broers zondag ochtend van ons bed werden ‘gelicht’ om gestalte en invulling te geven aan de door mijn vader spontaan in elkaar gedraaide en schijnbaar onuitvoerbare scenario’s. Terwijl wij in onze pyjama’s, nog verdoofd van de slaap, al enig argwaan begonnen te krijgen, moesten in de huiskamer de meubels het al ontgelden om plaats maken voor filmlampen en camera-statief. Er moest immers een gekostumeerde scène gedraaid worden dat zich afspeelde op een zonnig terras van een Italiaans restaurant. Het zou een korte scène zijn die deel uitmaakte van ‘Europa 63’. (Dit zou na ‘De 3 Musketiers’ en ‘Vogel Variété’, beide uit 1962, de derde lange speelfilm van mijn vader worden).

1962-musketiers

….

Nylondraad en etalagespelden
Voor wie andere plannen had deze zondag, kon het wel vergeten. Voor een ieder van ons drieën was een hoofdrol weggelegd. De filmset werd aangekleed en de rollen verdeeld. De tussendeur naar de gang werd weggemoffeld met etalage-flanel, LP-hoezen en de Italiaanse Tricolore. Het verhaal voor mij en mijn 12 en 4-jarige broers leek simpel en dus werd de ezel ‘ingespannen’.
Bij het totaal-shot zien we de twee mannen aan tafel, druk in gesprek en schijnbaar genieten van hun pasta. Na de twee close-up’s van mijn oudere broer en ik komt het totaalshot terug en zien we de ezel met de sinaasappel-verkoper van links het beeld in komen. Nadat hij van zijn ezel is gestapt, trakteert hij beide mannen op elk een gele vrucht en vertrek zonder tekst op zijn ezel rechts het kader uit.

In de filmshots hieronder zien we in het laatste frame rechtsonder nog net mijn moeder op haar buik in de keuken liggen, om met een touw het pluche lastdier op wielen, op commando van mijn vader, de ‘sporen’ te geven.filmstripOp tafel staan ijsjes van gips (die konden, anders dan wij, de warme filmlampen uren lang moeiteloos doorstaan) de wijnglazen gevuld en na de vierde take bleek de spaghetti niet meer te eten.
Aan het eind van de middag staat het er toch helemaal op. Voordat ik de filmset kon verlaten, laat mijn vader ons nog even weten: ‘Volgende week zondag draaien we de Duitse Bierkelder-scène jongens!’

Je kunt rustig stellen dat onze zondagen bij elkaar gehouden werden door een meer dan gemiddelde hoeveelheid nylondraad en etalagespelden. Allemaal voor de film.

Vele van deze zondagen en filmtitels zouden in de loop van de jaren nog volgen. De western: ‘De roof in Silver City’, uit 1964, mag daarbij wel als hoogtepunt aangemerkt worden.
Het mag duidelijk zijn dat deze kijk op filmen van mijn vader in die begin zestiger jaren sterk afweek van de traditionele vakantie- en verjaardagfilms, zoals die in het begin van de 8-mm smalfilms door vele werden gemaakt. 

Video
Hoewel ik mijn vader nooit als voorbeeld zag, was hij wel een enorme inspirator.
Zo experimenteerde ik eind jaren zestig met ‘stop-motion’ animaties om later met een tweedehands Bolex H8 in 1973 mijn eerste lange film te maken.
Met de komst van video brak er een nieuw tijdperk aan. Wachten tot het kostbare filmmateriaal, na dagen, terug kwam van de ontwikkel-centrale behoorde tot het verleden. En was er naast geluid ook een beter beeld. Niets leek meer ik de weg te staan om mij te storten op de cinematografie.

Herman Vogel

Het geen uiteindelijk resulteerde in uiteenlopende video-producties.
(Klik op een onderstaande titel om naar een uitgebreide pagina te gaan).

2002 – ‘De Taal van Muziek’,
Documentaire volgt een aantal gepassioneerde muzikanten die met hun traditionele instrumenten kleur geven in de Nederlandse samenleving.
Regie: Jean Phagoe. / Camera en montage: Herman Vogel.
2002 – ‘Over Sprookjes Gesproken’,
Reportage gemaakt tijdens het huwelijk van Willem Alexander en Maxima Zorreguieta op 2 februari 2002 in Amsterdam.
Interviews: Tosca Kuiling. / Camera en montage: Herman Vogel.
2002 – ‘KINK’
Thriller van Daniel R. Dune. / Inzending voor Filmfestival Cannes 2002 / Montage: Herman Vogel.
2003 – ‘Jongeren en Verkiezingen’,
Reportage van en met Carlo Vuur rond de Tweede Kamerverkiezingen. / Camera en montage: Herman Vogel.
2003 – ‘Advantage’,
Drama voor Hidden Pictures. / Camera: Herman Vogel.
2003 – ‘Dijkpop’,
Live registratie Popfestival te Andijk. / Camera: Herman Vogel.
2004 – ‘Een Broodje gras en linke soep’,
Verfilming naar het gelijknamige boek van Carry Slee. / Camera en montage: Herman Vogel.
2004 – ‘Business as Usuel’,
Drama Kort van Jelle Troelstra. / Inzending voor Festival van de Korte film 2004 / Camera: Herman Vogel.
2005 – ‘Kom en Kus mijn Ziel’,
Drama Kort. / Inzending voor Nederlands Filmfestival 2005 / Met o.a.: Maeve van der Steen, Dirk van der Pol en Bart Leenders / Scenario: Yvonne Gillissen. / Productie, camera, montage en regie: Herman Vogel.
2005 – ’12:24 AM’,
Thriller-trailer. / Camera en ontwerp filmposter: Herman Vogel.
2005 – ‘Wim Eggink’,
Drama voor V.U.G.S. en Drift’66. Over student en verzetsheld, Wim Eggink. Regie: Dirk van der Pol. Camera en montage: Herman Vogel.
2005 – ‘Promo PEP’,
Bedrijfs commercial voor Martin-Air. / Concept, camera en montage: Herman Vogel.
2006 – ‘Tranen met Duiten’,
Video registratie voor Stichting De Vrolijkheid in Odeon te Amsterdam. / Camera: Herman Vogel.
2006 – ‘Urban Learning’,
Video registraties van Char Margolis en Urie Keller. / Camera: Herman Vogel.

Ga naar de inleiding van dit artikel.

Eén gedachte over & ldquo; Film en Video producties & rdquo;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *