De Europese Superstaat

FRANCE-EU PARLIAMENT

Elk van de 766 Euro Parlementariërs zal prat gaan op de grote voordelen die Brussel ons biedt. Zoals de open grenzen en een vrije handelsdoorvoer met minder papierwerk. Maar daar gaat de lol toch wel snel vanaf als er zes EU-wasvoorschriften in je nieuwe T-shirt zijn genaaid… Gelukkig is de Europese Unie meer dan dat, maar is wel een metafoor voor het imago waar Brussel mee worstelt om een Europese Superstaat te willen zijn.

Democratie van de Wassen Neuzen
Toen op 1 juni 2005 de Nederlander in een referendum de vraag werd voorgelegd of hij zich kon vinden in een verdrag voor een Europese grondwet, dus meer macht naar Brussel, stemde een ruime meerderheid van de stemgerechtigden (61,5%) tegen.
De keuzes waren voortegen en blanco; het laatste werd niet meegewogen bij de uitslag, maar wel bij het opkomstpercentage (63,3%).
Uiteindelijk zou dit referendum een wassen neus en slechts een advies zijn. Het Kabinet-Balkenende II legde deze uitslag naast zich neer en zowel de Tweede- als de Eerste Kamer stemde voor het referendum.
Tot zover de stem van het volk…

Kwestie van vertrouwen
Bij alle daarop volgende Europese Parlement Verkiezingen daalde het opkomstpercentage naar het dramatische dieptepunt van 36,8% in 2009.

EU StembiljetOok op 22 mei 2014 zal er weinig te kiezen zijn in de stemhokjes. Vanzelfsprekend kun je stemmen op de gevestigde partijen, die nauwelijks in staat blijken om hun boodschap over te dragen, tot zelfs op een partij die zegt eigenlijk helemaal niet in Brussel te willen zijn, maar daar toch het geld weghaalt… Alles kan.
Echter een simpel ‘NEE’ of een ‘blanco-stem’ is helaas niet mogelijk. Zelfs een stembiljet met u eigen creative kwalificatie als; ‘Bedriegers!’ of ‘Zakkenvullers!’ zal sowieso niet worden meegeteld.
Zou het niet democratischer zijn als het stembiljet alternatieven bood of ‘blanco-stemmen’ omgezet zouden worden naar lege zetels?

Brussel heeft Vreemde Kostgangers
De opzet van een Europese Unie mag dan in beginsel uit een ideologische gedachten zijn ontsproten, maar door de vele miljarden euro’s die er in Brussel rondgaan, heeft het inmiddels vele gure types aangetrokken. Lieden die buiten Brussel hun mond vol hebben over Europa maar bovenal gedreven worden door hun eigen hebzucht.Hans-van-Baalen


Zoals de VVD’er Hans van Baalen die op vergaderingen in Brussel en Straatsburg veelal wegblijft, maar wel met z’n morele vingertje door Europa reist en flink z’n eigen zakken vult.

Volgens VoteWatch heeft de VVD’er voor 514 eindstemmingen ingetekend maar heeft in 38% van de gevallen NIET gestemd. Hierdoor zou Hans van Baalen 58.500 euro onterecht ontvangen hebben aan dagvergoedingen…
De reactie van Hans hierop: ‘Sta tenslotte met één been in Brussel en met het andere in Den Haag’.

Nigel-FarageMaar ook de Britse anti-Brussel partij, in de naam van Nigel Farage, ziet Brussel als een bodemloze geldput. Affaires over zijn vermeende boerderijtje in Sussex, houden de gemoederen in de Britse media al geruime tijd bezig. Volgens The Times zou er ook op mysterieuze wijze 72.000 euro aan Brussels geld naar de bankrekening van deze leider van de UK Independence Party (UKIP) zijn gestroomd.
Of dat nog niet genoeg was, declareerde Nigel Farage elke maand voor ruim 1.500 euro aan nieuwe puntenslijpers (kantoorkosten).

Vergaderen heeft een prijskaartje
Zo zijn de 28 lidstaten het nog steeds niet eens waar ze moeten vergaderen. De meningen daarover zijn al vanaf 2009 ernstig verdeelt. Dit onderling geschil zorgt er dus al jaren voor dat één keer per maand het gehele Europarlement, voor vier dagen vergaderen, naar het Franse Straatsburg verhuisd. Kosten van deze verhuizing: 500 miljoen euro per jaar!
De Nationale belangen prefereren dus boven de Europese, en lijkt voorlopig niet te veranderen. Het is alleen wel jammer voor de beeldvorming naar de kiezer.

Nog een paar cijfers
De afgelopen vijf jaar is er 200 miljoen euro aan kantoorkosten door het Europarlement gedeclareerd. In tegenstelling tot het bedrijfsleven, vraagt het Europarlement niet naar bonnetjes en kunnen parlementsleden naar hartelust sjoemelen met hun toelages en uitgaven.

Een gemiddeld Europarlementariër ontvangt bruto ruim 7.000 euro per maand. Reiskosten van en naar het Europees Parlement in Brussel of Straatsburg worden vergoed op basis van eerste klas treinkaartjes, 0,50 euro cent per autokilometer of business class vliegen tot een bedrag van ruim 4.000 euro per jaar. Tweederde van hun zorgkosten wordt trouwens ook vergoed.
Daarnaast ontvangt elk lid 304 euro per dag voor hun aanwezigheid bij vergaderingen. (Let wel: Het tekenen van de presentielijst is voldoende, aanwezigheid is niet verplicht).
Tel bij dit riante inkomen het belasting- en pensioenvoordeel en overige toeslagen en privileges en je kunt je krantenwijk opzeggen.barroso


En hoe moreel discutabel is het dat uitgerekend de Portugese voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, netto 25.000 plus euro per maand ontvangt.
Na een dubbele ambtstermijn zal hij eind 2014 als multimiljonair het veld moeten ruimen…

Banken vergeten
Na de banken-crisis van 2008 heeft het Europees Parlement ernstig verzuimd om daadkrachtig in de bankensector in te grijpen. Na al het plunderen van binnenuit, de schaamteloze bonussen, dubieuze overnamen, schandalige woekerpolissen en ander crimineel gesjoemel zoals de Libor-rente fraude van de Rabobank, is er niets veranderd, niemand strafrechtelijk vervolgd en lijkt het vaste banken-patroon nog steeds een wit krijtstreepje. Zelfs toezichthouder DNB wast zijn handen in onschuld.

ENG-logoVeel economen zullen het met mij eens zijn dat Brussel een cruciale en broodnodige hervorming van het financiële stelsel heeft laten liggen. Zwakkere commerciële banken hadden gewoon moeten vallen. Tenslotte is Nederland te klein om vier staatsbanken met belastinggeld, ten koste van alles, overeind te houden.
Nu 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens, door een te hoge hypotheek-schuld, in ernstige financiële problemen dreigen te komen, geven deze banken het schaamteloos over aan de deurwaarders.

Veel wijsheid toegewenst met u democratisch stembiljet.

Ga naar de inleiding van dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *