Blanco stem naar lege zetel


Zelf ben ik van een generatie die opgroeide waarin iets ‘stiekem-doen’ op z’n zachts gezegd niet echt werd gewaardeerd. Normen lijken te vervagen. Toch blijf ik van mening dat een open en transparante democratische samenleving, gebaseerd op een wederzijds vertrouwen, niet gebaad is bij stiekeme commissies en andere vormen van achterkamertjes-politiek.

Proteststem
Mocht het u ook te bont worden, dan kunt u op 19 maart a.s. natuurlijk het stembiljet gebruiken als stil protest door alle hokjes rood te kleuren. En voor wie nooit eerder de moed had gevonden om met een spandoek de straat op te gaan en nu de onbedwingbare behoefte voelt van zich te laten horen, kan zich primitief uiten door leuzen als: ‘Bedriegers!’ of ‘Zakkenvullers!’ op het stembiljet te kalken.
StembiljetBehalve dat dit lekker oplucht heeft het in beide gevallen geen enkele invloed op een herverdeling van de zetels. Uw stembiljet is hiermee namelijk ongeldig en draagt slechts bij aan het opkomst-percentage.
Gevestigde partijen zullen hier dus niet van wakker liggen.
Bij electronisch stemmen behoren genoemde voorbeelden tot een proteststem, sowieso tot het verleden.

Blanco stem naar lege zetel
Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen waren er meer dan 15 duizend mensen die ‘blanco’ hadden gestemd. Uit onvrede met het huidige politieke beleid. Om te voorkomen dat al deze stemmen in de toekomst ongeldig zouden worden verklaart, zou het van een echte en eerlijke democratie getuigen als het stembiljet de keuze liet om deze ‘blanco stemmen’ direct te vertalen naar lege raads- of Kamerzetels…

Tot hier en NIET verder!
Tot het zover is, is de enige stem, onze stem die zegt: ‘Je kunt ook gewoon lekker thuis blijven’.

stembiljet,Tot hier

Ga naar de inleiding van dit artikel.

One Response to Blanco stem naar lege zetel

  1. Josbert Lonnee schreef:

    Sinds 2016 hebben we ook een landelijke partij “Niet Stemmers”. Stemmen daarop kunnen, in tegenstelling tot blanco stemmen, wel zetels leeg maken. Of er zit iemand die in ieder geval niet stemt, geen deelneemt aan een kabinet en geen compromissen sluit.

    Verder hier helemaal mee eens trouwens. Zie ook: https://josbertlonnee.wordpress.com/2018/03/19/maak-het-verschil-en-stem-niet/

Trackbacks/Pingbacks

  1. Maak het verschil en Stem NIET! – Josbert Lonnee

Geef een reactie

Translate »
UA-51714988-2