Familieberichten


Noodlottige vluchten

Regina A. VogelDe Boeing 777 van Malaysia Airlines, die op 7 maart was opgestegen van Kuala Lumpur, met Beijing als eindbestemming, en boven de Golf van Thailand plots van het radar verdween, lijkt te zijn geëindigd in de Indische Oceaan. Na de intensieve speuracties van de afgelopen twee weken lijkt er nu meer duidelijk over het lot van de 239 inzittenden van ‘Flight MH 370’.
Bij deze gebeurtenis gaan mijn gedachten onvermijdelijk naar United Airlines Flight 859 van 11 juli 1961 waarbij mijn nicht Regina Vogel tijdens haar fatale tussenstop op Denver Airport, Colorado op tragische wijze om het leven kwam. (lees verder…)

Mijn Opa en de Eerste Wereldoorlog

Johan Vogel met Jan ca. 1923Met de zelf gehaakte theemuts van mijn Oma op zijn, iets opgeheven hoofd, stond mijn Opa statig in de deurpost. Met zijn rechter vlakke hand op borsthoogte tussen zijn vest sprak hij voor de toehoorders in de huiskamer; “Hier is Apoleon…..!”.
Hoewel zijn postuur de enige gelijkenis zou zijn met de uitgebeelde 19de eeuwse Franse keizer, is mij nooit duidelijk geworden waarom hij daarbij de ‘N’ niet uitsprak. Als nuchtere Arnhemmer had mijn Opa wel humor maar zeker geen spraakgebrek. Of kende hij de risico’s weggevoerd te worden door mannen in witte jassen, als hij “Napoleon” zou scanderen. Het zorgde in ieder geval wel voor de broodnodige hilariteit en relativering tijdens de eerste wereldoorlog (1914-1918). (Lees verder…)

 

 

Moord op het Brekelsveld

Brekelsveld in de jaren vijftigDe sigarenwinkel aan het Brekelsveld 3 in het Rotterdam-Zuidwijk was in mijn schoolgaande jeugd dé plek om voor een paar cent uit tal van heerlijke zoetigheden te kiezen. Trek- en sleuteldrop, salmiak, tover- en zuurballen en zouthout, om maar eens een paar glazen stolpen open te trekken.
Kortom een feest om op de dagelijkse weg naar school nog even je zakken te vullen met lekkers voor in de pauze.
Dit vertrouwelijke en onbezonnen ritueel werd echter op de koude maandagochtend 11 februari 1963 op gruwelijke wijze verstoord door de moord op weduwe Barbara van der Hoff-van Heck en haar 8 jarig zoontje Marcel…. (Lees verder…)

50 jaar na JFK

Kennedys Riding in Dallas Motorcade

Ik was negen toen het wereldnieuws in zwart/wit beelden mijn ouderlijke huiskamer binnen kwamen. Het is vrijdag 22 november 1963 als in Dallas (Texas) de jongste, meest geliefde en charismatische President van de Verenigde Staten, John F. Kennedy (JFK) op 46-jarige leeftijd wordt doodgeschoten.
De impact van dit gebeuren kreeg binnen ons gezin een nog grotere lading door het feit dat mijn vader het in de zestiger jaren, het met twee tijdgenoten nogal hoog op had.
Zo prijkten in die periode twee portretten aan de binnenkant van de kastdeur in onze huiskamer. T.w. dat van Haya van Someren-Downer en John F. Kennedy.  (Lees verder…)
Translate »
UA-51714988-2