We zijn het MEGAzat !

MEDAzat Manifestatie 29-8-2015 Den Haag‘We zijn het MEGAzat !’. Deze noodkreet was zaterdag 29 augustus 2015 collectief te horen op het zonovergoten Malieveld in Den Haag.

Samen met Milieudefensie werd deze manifestatie georganiseerd door ‘We zijn het MEGAzat’ om de intensieve veehouderij en de bijkomende gevolgen die deze industrie heeft op het klimaat, dierenwelzijn, de wereldvoedselverdeling en de volksgezondheid, onder de aandacht te brengen.

Gewapend met fototoestel sprak ik daar een goedlachse Vlaardingse tiener die samen met haar vriendin naar Den Haag waren gekomen om met hun zelfgemaakte protestborden hun bezorgdheid uit te spreken over het dierenleed en de schaalvergroting van de intensieve veehouderij in Nederland. We deelden onze verbazing over de summiere opkomst van de paar honderd aanwezigen die het op moeten nemen voor de 140 miljoen dieren in ons land die we nooit te zien krijgen en onder mensonwaardige omstandigheden worden ‘gehuisvest’ en/of geëxporteerd voor consumptie.

MEGAzat manifestatie 29-8-2015 DEN HAAGZiek van het Dierenleed
We kennen allemaal de verschrikkelijke beelden waar koeien, varkens en kippen massaal en vaak preventief op advies van het RIVM geruimd worden bij de zoveelste uitbraak van een besmettelijke vogelgriep, BSE, Varkenspest of Q-koorts.
Velen halen na het zien hiervan de schouders op en kiezen de volgende dag weer voor de ‘Kiloknaller van de week’ of leggen, een met antibioticum volgespoten BBQ-pakket van de JUMBO, Albert Heijn, C1000 of de PLUS-super op de gril.

Deze dieren zien geen of nauwelijks daglicht en komen nooit buiten. De stallen worden alsmaar groter en naast het mestoverschot, de stankoverlast en de broeikasgassen is de uitbraak van de volgende, een naar de mens overdraagbaar virus, al weer snel het nieuws van de dag.

Misselijkmakende Politiek
De boodschap van deze dag is duidelijk gericht aan politiek Den Haag en aan PvdA-staatsecretaris Sharon Dijksma in het bijzonder.
Hoewel de zichzelf verrijkende Groningse Ponny-Pooier en toenmalig CDA-staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker verantwoordelijk mag worden gehouden voor alle Mega- en Gigastallen in ons land, die hij met Godswoord en heel veel overheidsgeld persoonlijk uit de grond heeft gestampt, is het Sharon Dijksma die deze schandelijke schaalvergroting al weer jaren in stand houdt en de consument, willens en wetens, langzaam vergiftigd en resistent maakt tegen antibioticum.
‘Circus Sharon Dijksma’ staat voor glasharde ontkenning en liegt iedereen voor wanneer er weer duizenden kippen worden geruimd door een uitbraak van vogelgriep, dan wijst zij met een beschuldigende vinger naar een onschuldig koppel laag overvliegende Smienten die hun poepje hebben laten vallen…. 

Campina
Zuivelgigant Campina kan in dit verband gezien worden als de Monsanto van de lage landen. Het wegvallen van de melkquota en de grote vraag naar melkpoeder in Azië was voor Campina aanleiding om de schaalvergroting van de Nederlandse melkkoe zowel bij de politiek als bij de boeren door hun strot te duwen. Het legde het zuivelbedrijf geen windeieren en zag haar winst het afgelopen halfjaar verdubbelen naar 192 miljoen euro.
Campina staat overigens niet toe dat hun koeien buiten komen en pasgeboren kalfjes worden meteen van de moeder gescheiden en krijgen goedkope melkpoeder.
De ‘Volle en Vette melk’ word verdeeld onder de aandeelhouders en CEO van Koninklijke FrieslandCampina NV.

Conclusie
Zelf geloof ik in de rol en de macht van de consument hierin; ‘Wat niet verkocht wordt zal uiteindelijk ook niet meer geproduceerd worden’.

Externe en relevante links: WakkerDierMilieudefensieWe zijn het MEGAzat. Uitzending van Zembla, 27 mei 2015: ‘De topsporters van de melkindustrie’.

Foto’s: Herman Vogel
Klik HIER voor meer foto’s van die dag.

MEGAzat Manifestatie 29-8-2015 DEN HAAG

4 gedachten over “We zijn het MEGAzat !

 1. Eerder schreef ik over mijn levenspad van vleeseter, flexitarier, vegetarier.
  Nu probeer ik de volgende stap naar veganist te maken.

  Het geeft mij een goed gevoel.

  Met petities en akties doe ik zo mogelijk mee.

  Diervriendelijke groet,

 2. Het kán anders! (Waar een wil is, …)
  http://www.zonnehoeve.net/
  Was ook al te zien in deze uitzending van november 2014;
  http://www.npo.nl/radar/10-11-2014/AT_2014327

  Goed dat jij er WEL was, Herman!

  Sharonneke (nota bene uit “mijn” Twente) staat niet met beide benen op de grond: ze bengelt aan de touwtjes van …. (zoals álle politici).
  Hebberigheid en angst (om de eigen [inkomens]positie te verliezen), monden uit in ik & jij. In plaats van sámen een harmonieuze samenleving te vormen. Nog afgezien, inderdaad, van al het verschrikkelijke dierenleed.
  Sharon heeft (even als al die politici, zowel regeringsleden als volksvertegenwoordigers/parleurs) helemaal geen ruggengraat. Dat staat het huidige, ten einde zijnde (d.w.z. zijn laatste stuiptrekkingen makende), neo liberalisme immers niet toe.

  Laten we echter gaan voor de veel heilzamere ideeën!

  Op een mailbericht, waarin ik dit artikel vermeldde (http://www.extremnews.com/berichte/ernaehrung/28d614901b09a93), kreeg ik een welgemeende reactie van boerin Geartsje Postma-Krikke. Zij schreef me o.a.: Niet de visie van ‘steeds meer en meer’ maar ‘genoeg is beter.’

  Ja, veel boer[inn]en willen wel diervriendelijk te werk gaan, maar worden door de regering + parleurs zwaar tegengewerkt: het moet allemaal weer in het straatje passen van de overheid; dus van het grootkapitaal/de hebzucht, angst.

  Gelukkig zijn er steeds meer werkelijk vernieuwende initiatieven, zoals ik onlangs deze tegen kwam:
  http://www.landofseattle.org/ en
  http://academy.economytransformers.com/

 3. Zelf een biggetje kopen een stuk land of schuur en goed eten . Ik weet uit mijn jeugd dat dit veel voorkwam bij een vriendje hadden ze er 1 . Ze eten alles . Als een zeug moest werpen kwam de boer of iemand uit het dorp Sleeuwijk naar cafe Ad Kolf aan de rijkstraatweg om een emmer bier op te halen dit bier was overschot er werd nog met de hand getapt . roken is lekker maar onbetaalbaar geworden. Terwijl het fijnstof en allerlei troep in de lucht onze longen vervuild . Zet zelf tabaks planten .koop je groenten op de markt .in Gorcum is er elke maandagochtend een groot aanbod . Fantastische Vis van Atlantus uit Leiden van de haringstest een hoek met kramen vol met fruit ,groenten , you name it de verkopers zijn Marokanen of Turkse mensen .prima de prijs is goed en je zoekt zelf wat je wilt kopen , dat ik als hollander wat meer moet betalen komt omdat ik niet afding alhoewel van de week 2 moten verse zalm 700 gr, kilo sardines, en 4grote schollen 12€ ik krijg het mee ook al heb ik geen geld bij mij komt volgende week wel .vandaag code rood een aanslag vanavond in de Arena . Als Feyenoord supporter ga ik met een “neus” naar Feyenoord -PSV .
  Die gozer tobt ook met lopen en geen adem en is racistisch dat kap ik direct af . Iedreen veel gezondheid, en alles wat je nodig hebt om te kunnen leven . Gun een ander ook iets wie goed doet die is goed bezig

 4. Bert Maathuis denkt dat het neo liberalisme op zijn laatste benen loopt, maar daar heb ik toch een hard hoofd in. Er is nog nooit een kabinet geweest dat in zo’n korte tijd zo vreselijk veel liberale wetten erdoor heeft gedrukt. Maar terwijl in de peilingen VVD en Partij voor de Armoede stevig dalen, profiteren niet de sociaal democratische partijen, maar CDA, PVV en D66. Zoals jullie weten is CDA een ander woord voor VVD, was Geert 15 jaar lid van de VVD en zit D66 in het Europarlement gezellig samen met hun vriendjes van de VVD in de LIBERALE fractie.

  Ere zit inderdaad veel troep in het vlees, waaronder hormonen, antibiotica en voor de broodnodige winstmaximalisatie WATER. Maar wat wordt ons mensen allemaal letterlijk door de strot geduwd in de vorm van kleur, geur en smaakstoffen en veel te veel zout, suiker en vet. Alles om de zakken van het gajes te spekken. En wie werkt daar vervolgens met volle overtuiging aan mee? De jongetjes en meisjes die door die fijne sociale Nederlandse bevolking in het pluche worden gekozen.

  Wanneer gaat iemand het volk eens uitleggen wat liberaal betekent? Een liberale partij vindt dat de overheid zich niet moet bemoeien met zaken die je ook aan een ondernemer over kunt laten. Zoals onderwijs, gezondheidszorg, arbeidershuisjes verhuren, energie, openbaar vervoer en straks ongetwijfeld de AOW en de WAO. Zelfs de SP weigert glashard om gewoon les te geven. Onbegrijpelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *