De Rede van de Troon

TroonredeHet is de derde dinsdag van september en het toegestroomde publiek heeft zich al vroeg langs de afgezette route geïnstalleerd. Bij het passeren van de gouden koets klinkt er géén euforistisch gejuich of gejubel. Zelfs geen rood-wit-blauw in de lucht of op de wangen. Terwijl het koningspaar de menigte toewuift, draait het volk de koning massaal en zwijgend de rug toe. Zelfs de waxinelichthouder-gooier, die deze dag niet langer in hechtenis hoeft, geeft aan dit stil protest zijn voorkeur.

Het ooit zo eensgezinde Oranjegevoel heeft plaats gemaakt voor protest. Protest tegen het kabinet dat zichzelf boven de wet plaatst en gezinnen ’s nachts uit huis haalt en opsluit. Protest tegen de grove bezuinigingen op de gezondheidszorg en daarmee de meest kwetsbare in onze samenleving aan hun lot over laat. Protest tegen een kabinet dat discrimineert, asielzoekers opsluit of in het ongunstigste geval zonder pardon het land uitgooit.
‘Wij pikken het niet langer!’, lees ik op een spandoek tussen de zwijgende menigte.
Een tekst die ongetwijfeld ook moet slaan op het egocentrische graai-gedrag voor de buitensporige luxe privé aankopen van koning Willem-Alexander. Ook een protest tegen een kabinet dat achter het buitensporig geweld van Israël in de Gaza staat…….

Ik schrik wakker als Maxima, na de balkonscène als laatste de paleisdeur in het slot trekt en realiseer mij dat ik alles moet hebben gedroomd want ik zie dat het volk, jubelent achter de hekken, alweer uitziet naar het volgende optreden van de koning en de koningin. Het betuigen van hun medeleven aan de nabestaanden op de zoveelste, door de overheid uitgeroepen, Nationale HM17-Rouwsoap van 10 november in de RAI. …Want zowel Willem-Alexander als Mark Rutte weten dat een volk in tranen niet zal protesteren.
Wat is toch de rede van de troon… En geloofd u nog in sprookjes…?

3 gedachten over “De Rede van de Troon

  1. Dromen zijn bedrog… maar zoals je weet groeit er in de chaos het zaadje van de harmonie, en de chaos weet dat en raakt lichtelijk in paniek, Harmonie doet lastig denkt Chaos, dat zulle we wel es ff onderdrukken… Hup, meer regels, meer lasten en meer onderdrukking en Big Brother is watching you gedoe… zo raakt Harmonie nooit Harmonieuszzz….
    Tja, de sterken en de slimmen en de uitgekookten volgen die Natuurwet; het recht van de sterkste, dus… doen zij het goed, ik bedoel maar, voorbijgaand aan normen en waarden (wìens normen en waarden eigenlijk..?) beheersen `zij`… al eeuwen de wereld, spelen hun toneelstukken en wij morren en klagen en …..slikken….. dus eigenlijk doen wij het slecht… wij, al die jannen met petten op, wij behoren niet tot de elite, hoewel sommigen er dd jaren heen ook bij zijn gaan horen, die zijn door zaken en andere handigheidjes stin eh flink rijk geworden en dat schijnt een zeer prettige ervaring te zijn die die nieuwe rijke niet zo graag meer opgeeft of zelf maar deelt…. (of het moet belastingtechnisch aantrekkelijk zijn…) dus als je als jan met de pet niet meer bij al die andere jannen wil behoren moet je je dus opwerken naar hogere regionen en als je daar na jaren in bent geslaagd… ben je heel snel dat jannen tijdperk vergeten en interesseren al die jannen jou ook geen zier meer.
    Dus jan en ellie… hup aan de bak en wie weet redden jullie het in dit leven nog tot die kringen waar jullie nu op spugen; de Sterken, de Rijken en de Machtigen, en dat dan geheel en al volgens de Natuurwet; Het Recht van de Sterkste!
    Enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *